Nuffnang Ads

Saturday, June 22, 2013

CARA NAK BAIKI LAPTOP YANG BLUESCREENPenyebab Laptop dan Komputer Blue Screen / Dump memory / Layar Biru :
1. Memory / RAM
2. Socket Memory / RAM
3. Harddisk bermasalah
4. Socket Harddisk
5. Virus
6. Data corrupt terhapus tidak sengaja
7. Uninstall program sehingga library windows terhapus dan dll
Bluescreen akibat memory / RAM rosak atau kotor
Bluescreen yang diakibatkan oleh memory dapat kita ketahui dengan mencuba check memory melalui menu BIOS notebook yang berkaitan.
Apabila kita sudah memastikan kerosakan di area memory baik RAM itu sendiri maupun socket, maka langkah pertama yang dapat dilakukan. Kita lepaskan memory yang berkaitan dan kita bersihkan kaki socket RAM sehingga kotor menjadi bersih, apabila masalah tetap muncul, kita dapat mengganti dengan RAM yang baru.
Apabila cara diatas masih belum efektif , ada kemungkinan socket RAM kita bermasalah.
Bluescreen akibat Harddisk yang bermasalah
Harddisk yang bermasalah dapat juga menyebabkan bluescreen, antara lain kerana oleh bad sector, data yang hilang kerana virus, install program yang tidak sempurna , ataupun keranan uninstall program yang menghapuskan library (.dll) file yang digunakan oleh system atau program yang akan kita jalankan.
Untuk masalah bad sector dapat kita atasi dengan chkdsk/f , dimana windows akan memberikan tanda agar kawasan yang bad tidak digunakan. Bagaimanapun, apabila yang terkena sector awal atau untuk operating system maka cara ini tidak effektif, cara terbaik adalah mengganti harddisk dengan yang baru.
Apabila error kerana virus kita dapat menggunakan antivirus untuk cure (merawati) file yang corrupt, dan tidak semua file corrupt dapat dirawat oleh antivirus, alternatif lain adalah fomat dan install semula Window(Operating System).

# mohon like blog ini yer =)

No comments:

Post a Comment